3 marzo 2012

The Sari, Sindoor & Glycerine Awards

Era da tempo che non incappavo in un articolo così spiritoso. Gli eroici giornalisti di Brunch si sono inflitti cento ore di visione di serie televisive hindi tutte nuore, suocere, pettegolezzi, lacrime, gioielli, preghiere. Serie che hanno reso una fortuna, ad esempio, all'agguerrita produttrice Ekta Kapoor (#respect), e che si rivelano talmente improbabili, stereotipate, artefatte... che quasi me ne potrei appassionare. Ebbene, la goliardica redazione del settimanale ha scovato delle gemme, ed il risultato di cotanto sacrificio è l'assegnazione dei premi più vaporosi dell'anno, quelli di sicuro dal nome più accattivante: i Sari, Sindoor e Glycerine Award. Non chiedetemi perché amo l'India: la risposta è in questo pezzo (di seguito un assaggio). Buon divertimento!
''Watching TV is not our favourite thing to do. True, the jerky camera motions that gave us migraines have gone and the Ekta Kapoor kind of saas-bahu [suocera-nuora] show has departed, so you might think we’ve become converts. But no. TV has changed, but not enough. While we have interesting story concepts, they’re given the same old saas-bahu treatment. So we still hate watching TV. But since everyone and his goldfish seems to be glued to their screens, we figured there must be something to the idiot box that we missed. (...) This meant spending an excruciating 100-plus hours channel-surfing, but we were courageous (we are journalists after all) and after nights of torture, we finally managed to compile a LIKE list. Because it’s true. There actually are a few characters, played by wonderful actors, who are pure delight to watch. Which is such a miracle that we decided to present them with our own, highly coveted Brunch Sari, Sindoor & Glycerine Awards! PS: We also have a loathe list. Heh'.